27/04/2024
14.2 C
Novi Pazar

Preporuka oftalmologa: Kako izabrati prave sunčane naočare za djecu i odrasle

Svi znamo da je predugo i nezaštićeno izlaganje suncu štetno za kožu i da je rizik od nastanka karcinoma kože, posebno dva najčešća, bazocelularnog i skvamocelularnog, povezan sa izlaganjem prirodnim i veštačkim (solarijumi) izvorima ultraljubičastih (skraćeno UV prema engl. ultraviolet) zraka. Pored toga, oči, kao izuzetno važan organ, takođe treba štiti od štetnog uticaja UV zraka koji su faktor rizika i za niz očnih bolesti.

UV zraci pripadaju nevidljivom spektru elektromagnetnog zračenja. Manje su talasne dužine od vidljivog dela spektra.

Postoje tri vrste UV zraka, u odnosu na talasu dužinu. To su UVA zraci, talasne dužine od 315 do 400 nanometara (nm), UVB 280-315 nm i UVC zraci talasne dužine 100-280 nm.

Među navedenim vrstama UV zraka, UVA zraci emituju najmanje energije i uzrokuju starenje kože.

“Sunčane pege” i bore su najčešće posledice dugoročnog izlaganja UVA zracima, ali se i povezuju i sa nekim karcinomima kože.

UVB zraci emituju više energije, oštećuju DNK i odgovorni su za opekotine i najčešće UV-uzrokovane karcinome kože. UVC zraci emituju više energije od UVA i UVB zraka, ali su uglavnom blokirani od strane ozonskog omotača Zemlje.

UV zraci lakše prodiru u tkiva oka od vidljive svetlosti. Nastanak nekih očnih bolesti je povezan sa izlaganjem UV zracima, počevši od kože kapaka, koji su značajan pomoćni organ oka.

Bazocelularni i skvamocelularni karcinom kapaka su povezani sa izlaganjem UV zracima kao jednim od značajnih uzroka nastanka ovih tumora.

Ostali karcinomi oka nisu povezani sa uticajem UV zraka. Degenerativne promene na površini oka, pingvekula i pterigijum, su posledice uticaja spoljašnjih faktora na oko, među kojima su i UV zraci kao najznačajniji.

Pingvekula je izraslina na konjunktivi oka, koja je dobroćudna i uglavnom ne stvara velike smetnje, posebno ako su manje. No, pored estetskog narušavanja izgleda oka, mogu da daju smetnje u vidu hronične podraženosti i crvenila oka, pojačanog suzenja, osećaja prisustva stranog tela, što zna prilično da smeta pacijentima. Može se javiti i zapaljenje, pingvekulitis, koje navedene tegobe još više dovede do izražaja.

Slika 1. pingvekula

Pterigijum je takođe degenerativna promena na konjunktivi očne jabučice i nastaje kada konjunktiva počne abnormalno da raste, obično od strane oka koja je bliža nosu ka zenici. Kao i pingvekula, i pterigijum obično predstavlja kozmetski problem, ali sa rastom može prekriti i centralni deo rožnjače i na taj način onemogućiti jasan vid. U tom slučaju vid se može popraviti samo operativnim lečenjem pterigijuma.

Slika 2. pterigijum

Studije su pokazale da dugoročna izloženost UV zracima, bez zaštite, utiče na nastanak i razvoj katarakte i senilne degeneracije makule, što vodi ka privremenom i/ili trajnom oštećenu vida.

Kako zaštiti oči od štetnog dejstva UV zraka?

Nošenje sunčanih naočara i šešira je najjednostavniji i najbezbedniji način zaštite.

Izaberite naočare sa UV zaštitom i šešire sa širokim obodom koji zasenjuje vaše oči i smanjuje odsjaj. Korisno je ne boraviti na otvorenom kada je sunce najjače, obično između 10-16h i pratiti izveštaje o UV indeksu koji je pokazatelj intenziteta UV zraka, pri čemu treba imati na umu da UV indeks može biti visok i kada je dan oblačan.

Navedene mere zaštite važe kako za odrasle, tako i za decu. Sunčane naočare se proizvode u svim veličinama, pa i za najmlađu decu, ali često naočare nisu najpraktičnije rešenje za zaštitu kod dece, posebno beba, pa je nošenje šešira u tom uzrastu praktičniji izbor.

Sunčane naočare blokiraju i reflektuju štetne UV zrake od očiju. Iako su sočiva koja blokiraju UV zrake najvažnija karakteristika sunčanih naočara, treba uzeti u obzir još nekoliko faktora prilikom odabira odgovarajućih sunčanih naočara:

-sočiva naočara mogu biti izrađena od različitog materijala, uključujući plastiku i polikarbonat (koji je otporniji na fizička oštećenja). Prodavci moraju da ukažu kupcima na  nivo UV zaštite. Potrebno je odabrati sočiva koja obezbeđuju 99-100% zaštite od UVA i UVB zraka ili su označena sa UV400 zaštitom. U mnogim zemljama, sunčane naočare se smatraju medicinskim sredstvima, tako da proizvođači i prodavci, po zakonu, moraju da ispune barem osnovne zahteve koji se odnose na neophodnu UV zaštitu, kvalitet sočiva, otpornost na udarce, itd.

-prilikom odabira sunčanih naočara udobnost okvira treba da bude ispred samog dizajna. Okvir treba da bude udoban, da stabilno stoji na nosu tako da pokriva dovoljnu površinu kože oko očiju, kako bi se obezbedilo da što manje svetlosti prolazi sa strana okvira u oko.

-odabir naočara treba prilagoditi i određenim aktivnostima. Tako aktivnosti na vodi, snegu, pesku i u blizini drugih reflektujućih površina povećavaju ekspoziciju UV zracima. U ovakvim situacijama su korisna polarizovana sočiva na naočarima koja redukuju odsjaj reflektovane svetlosti.

– nemojte pretpostavljati da skupe, dizajnerske naočare za sunce pružaju bolju UV zaštitu od jeftinijih naočara za sunce koje se mogu nabaviti u prodavnicama. Kupujte samo naočare za sunce koje su jasno označene da pružaju 99 do 100 procenata zaštite od UVA i UVB zraka ili koje imaju oznaku UV400.

Neka kontaktna sočiva blokiraju UV zrake, međutim, i nosioci ovakvih kontaktnih sočiva, preko njih, treba da nose naočare za sunce jer će naočare štiti kožu oko očiju, kao i deo oka koji nije prekriven kontaktnim sočivom.

Na kraju, bitno je zaključiti da su svi, uključujući i decu,  u opasnosti od oštećenja očiju UV zracima. Oni koji rade na otvorenom ili su izloženi suncu duže vremena u toku dana, su u najvećem riziku od oštećenja očiju ili vida. Sa 20 godina starosti, osoba prosečno primi oko 80% od ukupne izloženosti UV zračenju tokom života.

Deca imaju providnija sočiva u očima i osetljiviju kožu na telu. Kao rezultat toga, deca su pod većim rizikom od štetnih efekata prekomernog izlaganja UV zracima. Efekti prekomernog izlaganja UV zracima u mlađem dobu možda se neće pojaviti sve do kasnijeg životnog doba, ali su te osobe pod većim rizikom za raniji razvoj katarakte i senilne degeneracije makule. Zbog toga je važno efikasno zaštititi naše oči od sunca već tokom najranijeg životnog doba.


Spec. dr med. Dženana Detanac, oftalmolog. Medicnski fakultet i specijalizaciju iz oftalmologije završila na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao specijalista oftalmologije radi na očnom odeljenju Opšte bolnice Novi Pazar od 2013. godine. Član predsedništva Oftalmološke sekcije Srpskog lekarskog društva. Stručno usavršavanje: Kurs iz osnova ultrazvuka i ehobiometrije, Banja Koviljača, 2019; Kurs  uktrazvuka oka i orbite, Banja Koviljača, 2019. Dodatno stručno usavršavanje iz oblasti ultrazvuka oka i orbite  obavila na Klinici za očne bolesti, Klinički centar Srbije, Beograd, 2019. godine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime