08/05/2024
23.3 C
Novi Pazar

Održan protest u Novom Pazaru: Sistem ne funkcioniše, građani nisu slobodni

Inicijativa slobodnih građana organizivala je danas još jedan protest u Novom Pazaru pod nazivom "Sandžak protiv nasilja".

IZVOR:TAKT

Inicijativa slobodnih građana (ISG) organizovala je danas u Novom Pazaru drugi protest pod nazivom “Sandžak protiv nasilja”.

Na početku protesta član ISG Almir Vijučanin obratio se prisutnima i naglasio zahtjeve protesta među kojima su revizija sudskih procesa Mavrić, Skarep i Bakan, najtežu kaznu za ubicu Ervina Ćelahmetovića i otkazi i kazne svima koji su pomogli ubici Čelahmetovića, kao i pooštravanje kazne za ratnohušačku retoriku i poruka koje šire međunacionalnu i međuvjersku mržnju.

“Takođe želimo da istaknemo da se izbori približavaju i da je primetan porast preteće retorike na društvenim mrežama na neistomišljenike i sve veća aktivnost stranačkih portala koji se polako bude iz zimskog sna, unoseći nemir u živote građana. U svetlu ovih događaja, izražavamo duboku zabrinutost i apelujemo na nadležne institucije, policiju i tužilaštvo, da pravovremeno reaguju na ovaj porast nakaradne retorike na društvenim mrežama”, kazao je Vrujčanin.

On je dodao da je važno da se ova pitanja tretiraju ozbiljno i da se primjeni zakon kako bi se zaštitila prava građana i očuvala sloboda izražavanja.

Na protestu se obratio i osnivač ISG Aladin Paučinac koji je pozvao građane da budu slobodni i kazao da će se borba za pravdu nastaviti.

Ovo je drugi protest u Novom Pazaru koji se održava pod nazivom “Sandžak protiv nasilja” a koji se pored navedenih zahtjeva pridružuje zahtjevima protesta u Beogradu.

Tekst: Nusreta Brunčević

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime