06/05/2024
9.2 C
Novi Pazar

Smurfit Kappa izgradila prvo postrojenja u Srbiji za biološko prečišćavanje otpadnih voda

Kompanije Smurfit Kappa će u avgustu ove godine pustiti u probni rad prvo industrijsko postrojenja za biološko prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, u koje je investitala pet miliona evra, najavljeno je danas.

IZVOR:Beta

Postrojenje je na beogradskoj Ada Huji i u njemu će se prečišćavati otpadne vode koja ide u Dunav iz fabrike hartije u vlasništvu kompanije Smurfit Kappa.

Generalni direktor Smurfit Kappa u Srbiji Milan Marković je novinarima rekao da je u tom postrojenju ugrađena najsavremenija tehnologija koju ta kompanija primenjuje za prečišćavanje otpadnih voda u svim svojim fabrikama u svetu.

Kako je pojasnio, u procesu rada se koriste “dobre bakterije” i u Dinav će biti vraćena voda koja je boljeg kvaliteta od one koja je uzeta za proizvodnju hartije.

“Dodatna korist od tog postrojenja biće gas koji nastaje preradom otpadne vode, a koristiće se kao anergent za naše fabrike”, kazao je Marković.

On je naveo da Smurfit Kappa u proizvodnji koristi reciklirani papir i da ga najvećim delom, 60 do 70 odsto od ukupnih potreba, nabavlja iz inostranstva.

“Te uvozne sirovine mogli bi da zemenimo domaćim kada bi u Srbiji bilo bolje organozovano prikupljanje i selektovanje otpada”, rekao je Marković.

Kompanija Smurfit Kappa u nekadašnjim beogradskim fabrikama Ada Avala i Fabrika hartije zapošljava 650 ljudi. U tim fabrikama je za četiri godine, koliko posluje u Srbiji, investirala 45 miliona evra, a u planu su nove investicije u oblasti reciklaže.

Smurfit Kappa, globalni lider u proizvodnji papirne ambalaže, posluje u 23 evropske zemlje i 13 zemalja u Severnoj i Južnoj Americi, a zapošljavam 47.00 ljudi.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime