28/04/2024
8.9 C
Novi Pazar

Vučević: Novi komandant Kfora biće turski general

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da će od jeseni novi komandant Kfora biti turski general, što je prvi put da Ankara komanduje mirovnom misijom NATO-a.

IZVOR:Beta

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da će od jeseni novi komandant Kfora biti turski general, što je prvi put da Ankara komanduje mirovnom misijom NATO-a.

“Najveći kontigent NATO pakta na Kosovu i Metohiji u sastavu Kfora biće iz Turske. Prvi put komandant Kfora dolazi iz Turske”, rekao je Vučević za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ministar je naveo da Srbiji ne odgovara nikakav sukob sa Turskom, dodajući da to nije njen nacionalni interes.

“Turska je velika država, sila i ima značajan politički ekonomski uticaj na prostoru Zapadnog Balkana i mi moramo da gledamo da imamo što bolje odnose sa Turskom, ali na potpuno različite načine gledamo na pitanje Kosova i Metohije. Interesantno je da se njihova vojna kasarna u Prizrenu zove po sultanu Muratu, što je snažna asocijacija za sve nas na ovim prostorima”, kazao je Vučević.

Ministarstvo odbrane, kako je dodao Vučević, uputilo je protesnu notu ambasadoru Turske zbog poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

RTS piše da je prema zvaničnim podacima NATO, od 4.511 vojnika Kfora, 780 iz Turske, dok je njih 679 iz SAD, kao i da procene ukazuju da bi do kraja godine brojnost turskog kontigenta u Kforu mogla da dostigne hiljadu pripadnika.

Ministar Vučević ranije danas ocenio je da naoružavanje Kosova od strane pojedinih članica NATO pakta, među kojima je i Turska, ne menja odnos snaga, ali menja stanje na terenu i naglasio da je to naoružavanje suprotno svim međunarodnim sporazumima.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime