22/07/2024
22.5 C
Novi Pazar

Duraković: Otkazivanjem posete Šmita međunarodna zajednica kapitulirala pod pretnjama iz RS

Potpredsednik Republike Srpske iz bošnjačkog naroda Ćamil Duraković izjavio je da je otkazivanjem današnje posete visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita Republici Srpskoj "medjunarodna zajednica kapitulitrala" pod pritiscima i pretnjama iz tog entiteta.

IZVOR:Beta

“U teškoj geopolitičkoj svakodnevnici međunarodna zajednica, ili ono što je od nje preostalo, podlegla je pritiscima i pretnjama i kapitulirala pred politikama koje prete miru, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, napisao je Duraković u saopštenju.

Ocenio je da je otkazivanje Šmitove posete Banjaluci “politički potez bez presedana, istorijska prekretnica i događaj sa nesagledivim poslednicama po sveukupno političku situaciju u BiH”.

“Ako međunarodna zajednica nije u stanju da zaštiti visokog predstavnika na tlu entiteta Republika Srpska, šta da očekuju građani entiteta Republika Srpska, ukoliko politike koje prete miru i sigurnosti nastave nesmetano da se sprovode”, naglasio je Duraković.

On je pozvao “sve one koji vole BiH” da naozbiljnije shvate “istorijski i društveni politički trenutak”, a od “prijatelja BiH u svetu očekuje dalju naklonost državi Bosni i Hercegovini i posvećenost s ciljem dobrobiti svih njenih građana.

Potpredsednik RS je naveo da nije bilo “dovoljno dobrog razloga” da Šmit ne bi s njim održao sastanak u Banjaluci.

“Pre par dana predsednik RS Milorad Dodik pompezno je najavio da pripremaju uredbu o hapšenju i deportaciji Kristijana Šmita iz RS, a nedugo posle toga, pošto je visoki predstavnik najavio posetu ovom entitetu, predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić je rekao da će ipak policija biti ta koja će Šmita braniti od naroda”, naveo je Duraković.

Dodao je da je juče, pošto je dospela u javnost vest o najavljenom sastanku njega i drugog potpredsednika Davora Pranjića sa Šmitom u Kabinetu potpredsednika RS, dobio naredbu iz Dodikovog kabineta.

“Nju je potpisala (generalni sekretar u Kabinetu predsednika RS) Jelena Pajić-Baštinac koja nam zabranjuje da u zgradi institucija eniteta Republika Srpska održavamo sastanke sa licem koje se ’lažno predstavlja’ kao visoki predstavnik u BiH. Istom naredbom, ona nas obaveštava da će, ukoliko ’postupimo suprotno ovoj naredbi, Služba predsednika RS naložiti Upravi za obezbeđenje ličnosti i objekta MUP-a RS da zabrani ulazak visokom predstavniku u zgradu entitetskih institucija’ “, naveo je Duraković.

On je, kako je naveo, tu naredbu odbacio, navodeći da se radi o naredbi “osobe koja nema aposlutno nikakvo legitimno pravo da njemu, kao legitimno izabranom potpredsedniku, bilo šta naređuje”.

“Jednako kao što bih odbacio istu naredbu, čak i da ju je potpisao Milorad Dodik. Ipak, sastanak je otkazao niko drugi, no Kristijan Šmit. Ne mogu potisnuti osećaj dubokog razočaranja i zebnje za budućnost, kako ove države, tako i njenih građana, a ne političkih elita”, napisao je Duraković.

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) još nije zvanično saopštio razloge otkazivanja Šmitove posete Banjaluci.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime