01/05/2024
9.8 C
Novi Pazar

Lideri bošnjačkih partija spremni za izbore

Iako zvanične odluke o održavanju vanrednih lokalnih i parlamentarnih izbora još uvek nema, lideri tri bošnjačke vodeće partije u odvojenim izjavama navode da su spremni za njih.

U beogradskim medijima, kao mogući datumi za izbore na svim nivoima, prevashodno parlamentarnim, pominje se decembar ove ili januar naredne godine.

Osnivač Sandžačke demokratske partije (SDP) i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić rekao je ranije da je ta stranka, bez obzira kada će izbori biti održani, spremna za njih.

“SDPS je sve jača i organizovanija i u poslednjih godinu dana pristupilo nam je 10 različitih grupa građana i udruženja, sa značajnim brojem odbornika širom Srbije. Verujemo da ćemo dati veliki doprinos dobrom rezultatu naše kolaicija na predstojećim izborima“, rekao je Ljajić.

Ljajićeva SDP već 15 godina je okosnica vlasti u Novom Pazaru, a Ljajić je za predstojeću predizbornu kampanju najavio potpuno drugačiji pristup.

Lider opozicione Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin kazao je na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare da ta stranka namerava da na eventualnim lokalnim izborima dobije većinu u svim sandžačkim opštinama.

„Mi ćemo raditi na stvaranju uslova da budu fer izbori, a ne izbori kojima se ne zna datum održavanja, a znaju se rezultati ko će dobiti koliko glasova u Sandžaku. Nama trebaju izbori da omogućimo ljudima da se izjasne o programu“, rekao je Ugljanin.

On je pojasnio da ta stranka ima interesa da sa „nekim novim snagama“ bude deo buduće Vlade Srbije.

“Zainteresovani smo da mnoge probleme koje imaju ljudi već godinama, zadnjih desetak godina, rešimo. Mi za sve to imamo snage, znanja, kadrova, a imamo i interes da sa nekim novim snagama budemo deo buduće Vlade Srbije i da rešavamo krupne stvari, posebno odnose sa Kosovom i Bosnom i Hercegovinom (BIH)”, ocenio je Ugljanin.

Njegov koalicioni partner u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić na stranačkom sastanku u Donjem Šutenovcu kazao je nedavno da usled proširenja koalicionog potencijala te stranke, postoji šansa da oni promene vlast u gradu.

“Meni ovaj posao ne vredi ništa ako na kraju dana ne pomognemo običnom čoveku. Vlast ovde u Pazaru nemamo. Verujem da su nakon 16 godina pokazali sve što znaju i umeju. Ne znam sa kojim će programom sad da izađu na izbore. Ono što su znali pokazali su za sve ove godine vladavine“, kazao je Zukorlić.

On je tada rekao da izbore niko ne mora da najavi, ali da će se oni održati u roku od četiri meseca nakon što „padne prvi asfalt u Pazaru“.

Održavanje vanrednih izbora, zatražile su, naročito početkom septembra, mnoge opozicione stranke u Srbiji, ali vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) još uvek nije dala zvaničan odgovor po tom pitanju.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime