27/04/2024
14.2 C
Novi Pazar

Naslednik: Restitucija nije završena, nečasno oduzimanje imovine

Jedan od naslednika graditelja Hidrocentrale “Sandžak” Andreja Vujanac saopštio je danas da postupak restitucije još uvek nije okončan, te da prenos vlasništva nad tim objektom sa države na Grad Novi Pazar predstavlja “ponovno i nečasno oduzimanje imovine”.

On je u pisanom saopštenju dostavljenom radiju Sto plus naveo da je odluka o prenosu vlasništva nad starom hidrocentralom doneta bez obzira što je u toku postupak restitucije, odnosno, vraćanja tog objekta naslednicima.

“Drugim rečima, bez odluke suda i bez obeštećenja stavljena je u pravni status ‘Res judicata’ (presuđena stvar). Smatram da ovo predstavlja ponovno oduzimanje imovine mog dede, nečasno i protivzakonito uspostavljanje prava nad imovinom, obzirom da je postupak restitucije u toku”, istakao je Vujanac.

On je podsetio da je Ranko Ivković, stric njegove majke, sa akcionarima podigao hidrocentralu koja je 1931. godine počela sa radom. Objekat je 1945. godine oduzet vlasnicima, a godinu dana kasnije i nacionalizovan.

U Agenciji za restituciju potvrđeno je našem radiju da je Stara hidrocentrala predmet restitucije.

“Agenciji za restituciju podneti su zahtevi za vraćanje oduzete imovine kojim se, pored ostale podržavljene imovine, potražuje i nekadašnja Električna centrala u Novom Pazaru. Zahteve su podneli naslednici pokojnih Desimira Ivkovića, Džemaila Bošnjovića i Aćifa Hadžiahmetovića iz Novog Pazara”, navela je u odgovoru Agencija.

Iz te institucije su dodali da je postupak vraćanja oduzete imovine i obeštećenja složen proces u kojem je potrebno utvrditi mnoštvo činjenica i ispunjenost zakonskih uslova, te da postupak još uvek nije okončan.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić potpisali su juče ugovor na osnovu kojeg je lokalna samouprava postala vlasnik stare hidrocentrale u ovom gradu.

Biševac je ocenio da se radi o veoma značajnom događaju za Novi Pazar, a direktor Turističke organizacije Dejan Belojica da će taj objekat, osim za turističke svrhe, biti korišćen i za organizaciju kulturnih događaja.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime