29/04/2024
10.4 C
Novi Pazar

Svetioniku priznanje na Nacionalni dan davanja

Nevladina organizacija “Svetionik” dobila je danas priznanje povodom uspešno sprovedene akcije pomoći žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji od Srpskog filantropskog foruma i Ministarstva prosvete.

Oni su povodom Nacionalnog dana davanja u Dečijem kulturnom centru u Beogradu odali priznanja izuzetnim delima učenika svih škola u Srbiji, koji su se pokazali posvećenost negovanju drugarstva, tolerancije, brige o bližnjima i humanosti, a sve u cilju usmeravanja društva na pravi put nakon tragičnih događaja u maju ove godine.

Svedočanstva o dobroti su uručena Nini Ninković, devojčici koja je prodavala krofne kako bi prikupila sredstva za lečenje svog oca, košarkašu Nikoli Mirotiću za donaciju za lečenje dečaka, voditeljki Tamari Grujić, Borku Petroviću, poznatijem kao najbolji nastavnik na svetu i pesniku Ljubivoju Ršumović.

Pored istaknutih pojedinaca, kao i novopazarske organizacije Svetionik, priznanje je dodeljeno Elixir Grupi i ADRA.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović veruje da nije bilo lako izabrati pobednike, budući da se u školama redovno organizuju humanitarne akcije i da su mnogi učenici pokazali humanost na delu.

„Ove godine je ovaj dan u potpunosti posvećen dobroti, negovanju empatije, solidarnosti, drugarstvu. Ministarstvo prosvete je sa zadovoljstvom pozvalo škole da predlože akcije koje su bile najuspešnije, odnosno koje su se istakle po humanosti, negovanju empatije i solidarnost. Svi od najmlađih do najstarijih, imaju dužnost da sa još više entuzijazma razvijaju vrline i vrednosti naših učenika i da ih zajedno podstičemo da budu još  bolji ljudi“, rekla je ministarka.

Izvršni direktor Srpskog filanstropskog foruma Veran Matić rekao je da dobrote i dobročinstva nikada nije dovoljno.

„Ipak, sada je potrebnija, kao nikada ranije, kao snažan i trajan odgovor na zločine prema deci i mladima u OŠ Vladislav Ribnikar, Duboni i Malom Orašju. Odavanjem priznanja zapaženim dobročiniteljskim naporima, naročito u osnovnim i srednjim školama, želimo da inspirišemo mlade ljude da se dobročinstvo još više širi i razvija, što snažnije i što trajnije, i da postane naša svakodnevna aktivnost“, kazao je Matić.

Ovim događajem je počela velika društveno odgovorna kampanja “Godina dobrote” u kojoj će se raditi na daljoj promociji dobrih dela u školama.

Ovogodišnji Nacionalni dan davanja realizuje se u okviru projekta Inspire to Action, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija i druge partnerske organizacije, među kojima su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, Feministički kulturni centar BeFem, Fondacija Slavko Ćuruvija i Srpski filantropski forum.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime