29/04/2024
10.4 C
Novi Pazar

Crta: Za koaliciju stranaka ‘Srbija protiv nasilja’ 41 odsto građana, za stranke vlasti 49 odsto

Za koaliciju stranka okupljenih oko protesta "Srbija protiv nasilja" glasalo bi 41 odsto građana, a 49 odsto za koaliciju koju bi predvodio Aleksandar Vučić, deo je danas objavljenog istraživanja javnog mnjenja posmatračke misije "Crta".

IZVOR:Beta

Ta misija je navela da bi na predstojećim izborima 10 odsto ispitanika podržalo “blok desne opozicije” – Dveri, Zavetnici, Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Proteste “Srbija protiv nasilja” tehnički organizuju Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih gradjana, Pokret za preokret, Demokratska stranka, Zeleno levi front – Ne davimo Beograd, stranka Zajedno, Narodni pokret Srbije i Ekološki ustanak.

Oko vladjuće Srpske napredne stranke su Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Pokret socijalista, Socijaldemokratska partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i drugi.

“Crta” je od 23. septembra do 5. oktobra sprovela dva telefonska istraživanja na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 1.544 u Srbiji, a u Beogradu sa 806 ispitanika.

Po istraživanju, skoro polovina građana – 47 odsto smatra da se Srbija kreće u pogrešnom pravcu, a 38 odsto smatra da je zemlja na dobrom putu, piše u saopštenju.

Kao najveći problem građani vide ekonomsku situaciju: loš životni standard, rast cena, inflaciju, dodala je “Crta”.

Dok 39 odsto ispitanika izdvaja ekonomiju kao jedan od problema, za 29 odsto to je i najveći problem Srbije.

U saopštenju piše da je “Kosovo kao prvi problem navelo 23 odsto građana”, uz šta se ukazuje da je istraživanje sprovođeno upravo u danima bezbednosne krize na severu Kosova.

Stav skoro polovine ispitanika je da vlast nije ispunila većinu obećanja koja je dala pre prošlih izbora, dok 36 odsto samtra da je “obećano uglavnom i učinjeno”.

“Da bi na nezadovoljstvu građana napravila bolji rezultat na izborima, opozicija bi morala zajednički da nastupi”, navodi se u saopštenju o istraživanju.

“Crta” je navela da je istraživanja o političkim stavovima radila pred predizbornu kampanji i da nije obuhvaćena teritorija Kosova.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime