28/04/2024
21.2 C
Novi Pazar

Pod pritiskom EU Tiktok ukinuo više od 500.000 videa o ratu Izrael-Hamas

Platforma TikTok je objavila da je ukinula 500.000 videa i zatvorila 8.000 direktnih emitovanja o ratu Izrael-Hamas, što je učinila nekoliko dana pošto je EU podsetila da je obavezna da se bori protiv ilegalnog sadržaja.

IZVOR:Beta

“Od 7. oktobra ukinuli smo više od 500.000 videa i zatvorili 8.000 prenosa uživo u datoj oblasti, zbog kršenja naših propšisa”, saopštio je TikTok u nedelju na svom blogu, dodajući da su ojačali timove za kontrolu sadržaja.

Brisel je u četvrtak tu kinesku društvenu mrežu, popularnu među mladima, upozorio na njenu obavezu da se bori protiv “ilegalnih sadržaja” i “lažnih informacija”, u primeni novog propisa EU o digitalnim servisima (DSA).

“Imate posebnu obavezu da zaštitite (korisnike) od nasilnih sadržaja… koji izgleda cirkulišu u velikom broju na vašoj platformi bez posebne bezbednosne kontrole”, napisao je evropski komesar za digitalne plarforme Tijeri Bretnon u pismu šefu TikToka Šu Zi Čuu.

Evropski komesar je uputio slična upozorenja platformama Meta, X (bivši Tviter) i Jutjub, u vreme kada je platforme nalet preplavio nasilnih sadržaja i dezinofrmacija o ratu Izraela s palestinskim Hamasom.

“Odmah smo mobilisali znantne resurse” da primenimo “naše politike protiv nasilja, uključujući okupljanje ključnih članova našeg svetskog tima i 40.000 profesionalaca za bezbednost” – naveo je TikTok.

Kažu i da su unapredili sistem za “proaktivnu automatizovanu detekciju” takvih sadržaja u realnom vremenu i povećali broj kontrolora koji govore arapski i hebrejski jezik.

Za borbu protiv lažnih sadržaja TikTok podseća da radi sa organizacijama za proveru podataka, među kojima je i Frans pres, na više od 50 jezika, uključujući arapski i hebrejski.

TikTok je takođe ograničio emitovanje uživo i neke “haštage”. 

Više društvenih mreža već je odgovorilo na zahteve Evropske komisije, među kojima i Meta i X.

Platforma X je navela da je povukla ili označila desetine hiljada poruka ali, Brisel je, ocenivši taj odgovor nedovoljnim, otvorio dublju istragu protiv mreže Ilona Maska, rekao je danas Tijeri Breton.

Kompanija za praćenje “Visibrain” izbrojala je 166 miliona poruka o ratu preko Tvitera, Fejsbuka, Instagrama, Jutjuba i Tiktoka od 7. oktobra. To je 47 odsto više nego za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine, što je bio  jedan od svetski najviše komentarisanih događaja.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime