30/04/2024
11.3 C
Novi Pazar

Počinje rekonstrukcija Kule Džephane

Ministar turizma i omladine Husein Memić najavio je danas početak radova na rekonstrukciji Kule džephane na Novopazarskoj tvrđavi koja će trajati u naredna četiri meseca.

On je novinarima na postavljanju kamena temeljca rekao da će nakon rekonstrukcije Kula džephana biti jedan od najlepših simbola grada.

„Ministarstvo je za prvi deo radova na ovom projektu izdvojilo 24 miliona dinara, i Džephana će biti izgrađena po svim smernicama koje je projektom definisao Zavod za zaštitu spomenika kulture. Gradski park postaje muzej na otvorenom jer je završena i rekonstrukcija Kule motrilje, a i dalje ćemo nastaviti da brinemo o svim kulturno istorijskim spomenicima u gradu“, rekao je Memić.

Najavio je i da će uskoro početi radovi na rekonstrukciji Altun-alem džamije, a u planu je i izgradnja Omladinskog centra za čiju je prvu fazu radova ovo Ministarsvo izdvojilo 70 miliona dinara.

Memić je na pitanje Sto plus radija kada će Kula motrilja biti otvorena za posetioce i građane, rekao da će se to desiti nakon što se obezbedi stalna postavka.

„Motrilja je gotova i čekamo da struka odluči kakva će postavka biti unutra i šta će to moći da se ponudi turistima i posetiocima. U taj posao su uključeni ljudi iz Kulturnog centra, Sarajeva i drugih gradova i ne želimo da žurimo sa tim dok se ne osmisli reprezentativna postavka“, dodao je Memić.

Foto: Radio100+

Projektant Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Jovana Šušnjarević rekla je da je projektom rekonstrukcije Kule Džephane prvo predviđena sanacija ogradnog zida koji je u lošem statičkom stanju.

„To je prva faza radova a planirana je i sanacija, restauracija i konzervacija svih ključnih objekata u okviru severne tabije a to su Baruthana, Zindan i Kula Džephana. U narednoj fazi predviđena je rekonstrukcija same kule i uređenje čitavog prostora“, dodala je Šušnjarević.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da ovaj projekat ima ogroman značaj za Novi Pazar koji je jedan od gradova sa najbogatijim kulturnim nasleđem.

„Želimo da kultuno nasleđe koje imamo obnovimo jer je to naš veliki potencijal za razvoj turizma u budućnosti ali i očuvanje kulture ovog područja“, rekao je Biševac.

Radove na rekonstrukciji Kule Džephane izvodiće beogradska kompanija „Koto“ koja je rekonstruisala i Kulu Motrilju, a uskoro će obaviti i sanaciju i restauraciju Altun-alem džamije.

Radove na rekonstukciji Džephane, , “Koto” će izvršiti sa lokalnom firmom “DMD Krov”, za 20,2 miliona dinara bez uključenog poreza.

Ostaci kula Džephane, Baruthane i Zindana otkriveni su 2019.godine nakon zaštitinih arheoloških istraživanja koje je sproveo Muzej „Ras“ u Novom Pazaru.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime