20/05/2024
20.2 C
Novi Pazar

Primirje u Gazi počinje sutra u 7 sati po lokalnom vremenu, poznato šta će biti s zarobljenicima

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo kada će početi primirje u Gazi, i kada će biti puštena prva grupa zarobljenika.

IZVOR:etto.ba

Primirje između Izraela i Hamasa počet će u petak u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu, a zarobljenici će bit oslobođeni u 16 sati po lokalnom vremenu.

Trinaestero žena i djece bit će pušteno, rekao je glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed Al-Ansari.

Podsjećamo primirje je trebalo započeti u četvrtak, ali je odgođeno. Prema dogovoru Izraela i Hamasa, najmanje 50 zarobljenika koji su držani u Gazi treba biti oslobođeno.

Izraelski mediji su objavili da će proces oslobađanja talaca uključivat će pet faza.

Prvo, Hamas će predati taoce Crvenom krstu nakon čega će oni biti prebačeni izraelskoj vojsci. Taoci će tada biti podvrgnuti medicinskoj kontroli, a zatim će biti odvedeni u jedan od pet izolovanih medicinskih centara širom Izraela kako bi se susreli s porodicama.

U četvrtoj fazi, medicinski i vojni organi će zajedno da li se neki od talaca mogu ispitati.

U završnoj fazi mehanizma, taoci će proći razgovor sa službenicima iz sektora sigurnosti.

Hamas je u napadu sedmog oktobra zarobio oko 240 ljudi, od čega dio čine i vojna lica koja nisu dio ovog dogovora. Do sada su bile oslobođene četiri osobe.

Prije rata, Izrael je držao oko 5.200 Palestinaca u pritvoru, a od 7. oktobra bilo je više od 2.900 novih hapšenja. Grupe za ljudska prava i promatračke skupine vjeruju da Izrael drži najmanje 95 žena, 37 novinara i 145 djece.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime