20/05/2024
23.2 C
Novi Pazar

Oslobođeni taoci napali Netanyahua: Bojali smo se da ćete nas ubiti

Sastanak izraelskog premijera Benjamina Netanyahua sa oslobođenim taocima rezultirao je žestokim raspravama i optužbama na račun vlade. Bivši taoci su, između ostalog, rekli da se plaše izraelskih raketnih napada.

IZVOR:etto.ba

U Izraelu se već neko vrijeme čuju kritike Netanyahuovog ratovanja, ali kritike oslobođenih talaca su nove. Na sastanku su bili i oslobođeni taoci i rođaci ljudi koji se još drže kao taoci. Obje grupe su izrazile kritike, prema procurelim audio snimcima koje su objavili izraelski mediji.

“Osjećali smo se kao da niko ništa ne radi za nas”, rekao je jedan pušten talac, prenosi Ynet. Žena je rekla da je povrijeđena kada je morala bježati od izraelskih napada. “Tvrdite da imate informacije”, rekla je Netanyahuu. “Ali niko nije znao gdje smo.”

Sastanak je imao za cilj podijeliti priče o oslobođenim taocima, ali prema izraelskim medijima, te priče su zasjenjene nezadovoljstvom vladom i Netanyahuom.

‘Bojim se da će nas Izrael ubiti’

Neki rođaci su pozvali da se taoci koji se još drže razmijene za palestinske zatvorenike.

Jedna žena na sastanku optužila je Netanyahua da je “odabrao politiku umjesto povratka talaca”. “Želite srušiti Hamasovu vladu, da pokažete da imate veća m**a?”, rekla je ona, prema audio snimcima koje prenosi Ynet.

“Sjedili smo u tunelima, uplašeni da će nas ubiti Izrael, a ne Hamas”, rekao je drugi talac.

Otišao ljut

Nakon jučerašnjeg sastanka, neki izraelski mediji objavili su da su prisutni ljutito izašli. To uključuje Danija Mirana, čijeg sina drži Hamas. Veče opisuje kao “ružno, uvredljivo i neuredno”.

“Vlada tvrdi da su radili svašta, ali na kraju ih je Hamas pustio, a ne vlada. Oni nisu učinili ništa.”

“Bio je to veoma turbulentan sastanak, mnogi su vikali”, rekla je Jenifer Master, čiji je partner talac.

Novinar Nasrah Habiballah je prenio:

“Već smo znali da su članovi porodica talaca kritični prema tome kako premijer Netanyahu vodi ovaj rat. Od početka su govorili da oslobađanje talaca treba da bude glavni prioritet, a ne poraz Hamasa.

Sada po prvi put jasno čujemo iste kritike od samih oslobođenih talaca. Također su smatrali da je napadu na Hamas dat veći prioritet nego njihovoj sigurnosti. Osjećali su se napušteno i za to jako krive premijera”.

Netanyahu je nakon sastanka održao konferenciju za novinare. Rekao je da je čuo priče o taocima koje su mu “slomile srce”. “O žeđi i gladi, fizičkom i psihičkom zlostavljanju”.

Prošle sedmice Hamas je oslobodio više od stotinu izraelskih talaca u zamjenu za nešto više od dvije stotine palestinskih zatvorenika. Procjenjuje se da se još uvijek drži 138 talaca. Posljednjih dana i sedmica priče o oslobođenim taocima tek su rijetko izlazile.

Kritike nakon 7. oktobra

Neposredno nakon napada Hamasa 7. oktobra, već je bilo kritika na račun Netanyahua. Neki Izraelci rekli su da premijer ne bi trebao ostati na funkciji jer nije uspio zaštititi civile od najgoreg napada na civile u istoriji zemlje.

“Dva puta se osjećam napušteno”, rekao je jedan od talaca o kojima piše Ynet. “Jednom 7. oktobra, a drugi put svakog dana nismo dok nismo pušteni”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime