03/05/2024
13.1 C
Novi Pazar

Semiha Kačar dobitnica nagrade za zaštitu ljudskih prava

Građanska aktivistkinja iz Novog Pazara Semiha Kačar dobila je večeras nagradu za dugogodišnji rad na polju zaštite ljudskih prava, koju godišnje dodeljuje Kuća ljudskih prava u Beogradu.

Ovu mrežu čine Komitet pravnika za ljudska prava, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Policy Center i Beogradski centar za ljudska prava, a nagrada se uručuje povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

U obrazloženju nagradi se navodi da je Kačarova, donedavna predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, sa aktivizmom od tri decenije, postala simbol zastupanja ljudskih prava u regionu Sandžaka.

Navedeno je da je ona odigrala ključnu ulogu u dokumentovanju i razotkrivanju kršenja ljudskih prava, posebno tokom devedesetih godina.

Njene publikacije poput “Svedočenja iz Sandžaka, “Prava manjina”i “Prava slobode” istakle su izazove u regionu.

Osime Kačarove, nagradu za aktivističku inicijativu dobilo je Žensko udruženje kolubarskog okruga, koje se od 2013. godine bavi osnaživanjem položaja žena na lokalnom nivou, a to udruženje je posebnu vidljivost u javnosti ostvarilo kampanjom “Koliki je moj deo?”.

Na skupu je predstavljen Izveštaj o položaju branitelja ljudskih prava, u kome se navodi da je u Srbiji poslednjih godina povećan broj napada na branitelje ljudskih prava, dok politički zvaničnici te napade retko javno osuđuju.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime