30/04/2024
17.9 C
Novi Pazar

Završeni radovi na Kuli motrilji

Nakon više od dve godine od početka, danas je završena rekonstrukcija Kule motrilje, koja će uskoro biti otvorena i za žitelje Novog Pazara.

U Motrilji su izloženi eksponati iz zbirke Muzeja “Ras” iz perioda 18. veka, među kojima su stvari i oprema koju su koristili vojnici stacionirani na Novopazarskoj tvrđavi.

Još uvek nije odlučeno ko će upravljati Motriljom, a njeno otvaranje za građane se očekuje sa dolaskom toplog vremena.

Foto: freemedia.rs

Arheolog Mustafa Baltić kazao je novinarima da je Motrilja centralna tačka ne samo Novopazarske tvrđave, već i celog grada.

“Njome se Novi Pazar definiše i prema njoj se u svetu prepoznaje. Ona nije potpuno artiljeriska, za razliku od Džephane. Ona je motrila na grad, jer se sa nje moglo najbolje videti sa koje strane neprijatelj napada, a bila je važna i zbog požara”, kazao je Baltić.

Baltić je dodao da je Motrilja imala veliku važnost za vreme Bečkog i Banjalučkog rata, kada je Novi Pazar, kako je kazao, bio ključ Bosne.

Foto: freemedia.rs

Istoričar Redžep Škrijelj ocenio je da Motrilja, ali i cela Novopazarska tvđava, imaju veliku funkciju, jer su u prošlosti pokazali svu snagu ovdašnjeg stanovništva.

“Nijedan grad u ovoj regiji nije doživeo toliko promena, napada i pokušaja spaljivanja. Grad koji je nicao iz pepela, koji je od Bečkog rata pa sve do 1912. godine preživljavao izuzetno velike paljevine. Motrilja predstavlja izuzetan fizički odbrambeni momenat”, rekao je Škrilelj.

Foto: freemedia.rs

Novopazarac Rizah Gruda kazao je da se mnogi turisti dive Motrilji.

“Turiste ne interesuje beton, već ovakve stvari; Čaršija, Motrilja, Isa-begov hamam, ovaj opasani grad”, rekao je Gruda.

Sanacija i rekonstrukcija Motrilje bila je vredna 26 miliona dinara, a radove je izvodila kompanija “Koto” iz Beograda, kojoj je pomagala firma “Krov” iz Novog Pazara.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime