29/04/2024
21.4 C
Novi Pazar

Tutinski kraj krije sivog vuka, strogo zaštićenu vrstu

Direktor Centra za kulturu, turizam, omladinu i sport u Tutinu, Rifat Zahitović, kazao je za Infolid da na teritoriji ove opštine živi nekoliko endemskih životinjskih vrsta. On je kazao da, pored toga, tutinski kraj krase i retke biljke kojih nema u drugim delovima Evrope.

-Imamo veliko bogatstvo biljnog i životinjskog sveta. U prilog toj činjenici govori podatak da od 2.500 biljnih vrsta koje su registrovane na prostoru bivše Jugoslavije, na potezu Mojstirsko-draških planina zabeleženo je oko 1.800 biljaka. Uz to imamo i nekoliko endemskih vrsta kojih nema u ovom delu Evrope. To jasno govori o bogatstvu biodiverziteta ovog prostora, rekao je Zahitović i dodao da Tutin ima veliki turistički potencijal na kojem bi trebalo raditi u budućnosti.

Foto: infolid.rs

Mnogima nije poznat podatak da se na teritoriji Tutina nalazi i sivi vuk koji potiče iz Evroazije i Severne Amerike. Jedna od njegovih specifičnosti je i ta što njegovo krzno može biti potpuno belo, sivo ili čak smeđe. U Srbiji ga ima još samo na Vlasini.

Pored sivog vuka, Tutin se može pohvaliti i velikim brojem medveda.

-Od ukupne mečije populacije u Srbiji, oko 60 odsto medveda nalazi se između Ponora i Pogleda. Imamo lisice, zečeve i brojne druge životinjske vrste. Sve to je zanimljivo lovcima iz Srbije i regiona, kazao je on.

Foto: infolid.rs

Zahitović posebno ističe bogate vodne resurse koji daju mnogo mogućnosti.

-Pre svega imamo reku Ibar, koja ima vrlo kvalitetnu i čistu vodu. Tu su se nastanili rečni rakovi što potvrđuje da je voda čista. Imamo i Godulju, Vidrenjak, Smolućku reku i mnoštvo drugih tokova. Deo veštačkog jezera Gazivode je na našoj teritoriji. To je ogroman resurs za ribolov i druga sportska takmičenja koja mogu biti interesantna sportistima, ne samo iz Srbije, već i iz inostranstva.

Prelepi pejzaži, koje krase planinski vrhovi, kriju veoma nepristupačne terene pogodne za brojne sportove. 

Foto: infolid.rs

-To nam daje mogućnost da uredimo staze za alpinizam i brdski automobilizam, kazao je Zahitović.

Na teritoriji Tutina nalazi se nekoliko pećina, a jedina koja je ispitana, istina nedovoljno, je Godovska koja je od centra opštine udaljena oko osam kilometara. 

-To je podzemni horizontalni tunel sa dva ulaza, kraškog reljefa, dužine 322 metra. Opštinskog odlukom od 1980. godine Godovska pećina je zaštićena, zaključio je Zahitović.

*Ovaj tekst rezultat je projekta „Tutin, turističko blago i sportske nade“ koji realizuje Novinska agencija Info Leader Media uz sufinansiranje opštine Tutin.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime