03/05/2024
10.7 C
Novi Pazar

Ponovo inicijativa za redakciju na bosanskom pri RTS-u

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) će pokrenuti ponovo inicijativu za osnivanje redakcije na bosanskom jeziku na Radio-televiziji Srbije (RTS), zaključeno je u ovom nacionalnom organu.

Učesnici okruglog stola „Redakcija na bosanskom jeziku pri RTS-u – izazovi i perspektive“ su se složili da je potrebno intenzivirati komunikaciju sa relevantnim subjektima, kao i iznaći nove metode pristupa u komunikaciji.

Dogovoreno je da se u narednom periodu izađe sa konkretnim predlogom.

Na skupu je prenet stav RTS-a da se osnuje zajednička redakcija za sve nacionalne manjine u Srbiji.

Predsednica BNV Misala Pramenković ocenila je da se novinarska etika mora sačuvati, bez obzira na izazove i poteškoće sa kojima se suočavaju novinari.

Na skupu su govorili ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, urednica rubrike za nacionalne manjine na RTS-u Lidija Georgijev, direktor Sandžak televizije Salahudin Fetić, potpredsednik BNV-a Sead Šemsović i član Izvršnog odbora ovog nacionalnog organa zadužen za informisanje Ahmed Bihorac.

Skup je organizovan povodom Dana novinara Sandžaka, koji je BNV ustanovio u znak sećanja na 1. februar 1932. godine, kada je u Prijepolju izašao prvi broj lista „Sandžak“.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime