30/04/2024
16.5 C
Novi Pazar

Kosovo načinilo i drugi korak ka članstvu u S.Evrope, ostaje samo još jedan

Izveštaj Dore Bakojani o članstvu Kosova u Savetu Evrope usvojen je na kraju današnjeg zasedanja Parlamentarne Skupštine ovog tela.

Nakon višečasovne rasprave, od ukupno 171 poslanika, izveštaj je podržao 131, 29 je bilo protiv, dok je 11 bilo uzdržano.

Ovom odlukom je Parlament preporučio Komitetu ministara SE, koji donosi konačnu odluku, da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo.

Ministri spoljnih poslova Saveta Evrope sastaju se u Strazburu za tačno mesec dana, odnosno 16. maja.

O raspravi

Tokom drugog dana prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine, nešto posle 17.00 časova, krenulo se sa raspravom o izveštaju Dore Bakojani kojim se preporučuje članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Debata je trajala tri sata, a obratilo se više desetina poslanika.

Na samom početku zasedanja poslanicima se obratila izvestiteljka SE za Kosovo, Dora Bakojani, koja ih je pozvala da podrže njen izveštaj.

Ukazala im je da se on ne bavi „državnošću“, Kosova i da pitanje priznanja, odnosno nepriznavanja ostaje na članicama Saveta Evrope.

Bakojani je naglasila da je u svom radu identifikovala tri bitna problema za koje je bilo neophodno preduzeti „hitne akcije“.

To su primena odluke Ustavnog suda u vezi sa manastirom Visoki Dečani, ilegalna eksproprijacija imovine Srba, uspostavljanje ZSO.

I dok je pitanje imovine manastira rešeno, sa druge strane, navela je da je problem ilegalne eksproprijacije proces koji traje, ali i da se Kosovo obavezalo da osigura da se eksproprijacija obavi uz poštovanje Zakona i da bilo koje buduće zakonodavstvo u ovom polju bude u skladu sa Ustavom i zaštitom imovine SPC.

A kada je reč o formiranju ZSO, što je post-pristupna obaveza Kosova za članstvo, Bakojani je kazala da je to najvažnije otvoreno pitanje za zaštitu manjinskih prava na Kosovu, ali i da je ZSO, „nažalost, trenutno van dometa“.

Potom su se obraćali poslanici iz evropskih zemalja. Dominirale su poruke podsećanja kosovskih vlasti na obavezu uspostavljanja ZSO, pozdravljanja primene odluke o upisu u katastar zemlje Visokih Dečana, i davanja podrške građanima Kosova da imaju pristup ovoj evropskoj instituciji.

Podrška članstvu Kosova Savetu Evrope stigla je i od Albanaca sa Kosova, iz Albanije i iz Severne Makedonije. Slali su poruke o posvećenosti Kosova zaštiti manjinskih prava

Sa druge strane, predstavnici država u regionu srpske nacionalnosti i državljani Srbije su se protivili prijemu, iznoseći upravo suprotne navode, odnosno ukazivali su na loš položaj srpske zajednice, ali i odluke koje se donose za Sever Kosova, koje se tiču Srba.

Nakon što je 27. marta Odbor za politička pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope preporučio da Kosovo postane članica, a danas to učinila i sama skupština, sada preostaje poslednji korak: Da se pitanje članstva kandiduje na dnevni red ministarskog sastanka tačno mesec dana kasnije – 16. maja, kada se u Strazburu sastaju ministri spoljnih poslova Saveta Evrope.

Ovaj korak se ocenjuje kao teži. Ukupno 12 od 46 zemalja članica ne priznaje Kosovo, ali već provejavaju ocene da ne mora da znači da će delegacije glasati u skladu sa stavovima svojih država po pitanju statusa, a tu se pre svega tipuje na Ukrajinu, koja ne priznaje Kosovo, odnosno Mađarsku, koja priznaje, ali koja bi eventualno mogla da se protivi.

Ključni su uslovi koje je Bakojani navela u svom izveštaju za Kosovo, i u kojem se, sa jedne strane preporučuje prijem, a sa druge strane su izlistani uslovi.

Prema izveštaju koji je sada izglasan, formiranje ZSO nije neposredno uslovljeno, već se radi o Zajednici kao „postpristupnoj obavezi“.

Očekuje se da uloga vodećih zemalja tzv. Kvinte i ovde može da bude ključna, koje od kosovskih vlasti zahtevaju pre svega da nacrt statuta za ovu organizaciju, koji je pripremila praktično EU – pošalju Ustavnom sudu Kosova na ocenu.

Pozivajući se na nezvanične navode, pojedini mediji uveliko najavljuju da će Priština to i učiniti, uoči sastanka Komiteta ministara.

Iste navode izneo je ove nedelje i srpski predsednik.

Međutim, on kaže da je slanje nacrta statuta za ZSO Ustavnom sudu zapravo trik Prištine, „samo kako bi se stekao utisak da je nešto pokrenuto“.

„Oni će 10. maja da kažu da upućuju Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti, onaj akt koju su Evropljani doneli, ne bi li neki u tome pronašli Lajbnicov dovoljan razlog da kažu da je pokrenut proces oko ZSO, a u stvari nije pokrenuto ništa, i da kažu to nam je razlog da glasamo za Kosovo u Savetu Evrope. Tako da, to je nešto što će da se dešava“, smatra Vučić.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime