20/09/2024
12.6 C
Novi Pazar

Razrešena Misala Pramenković, Adel Slatina novi predsednik BNV

Glasovima većine većnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) danas je smenjena dosadašnja predsednica tog nacionalnog saveta Misala Pramenković, a za novog predsednika izabran Adel Slatina.

Za smenu Pramenković, koja je na tu poziciju predložena kao kadar Stranke pravde i pomirenja (SPP), glasalo je 20 većnika Sandžačke demokratske partije i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Osam većnika je bilo protiv, dok sedam nije bilo prisutno.

Dosadašnja predsednica Pramenković ponovila je da razlozi za njenu smenu, navedeni u predlogu odluke za razrešenje, nisu tačni, te da samo predstavljaju izgovor.

Ostali većnici Stranke pravde i pomirenja dodali su da je Pramenković tokom svog mandata pokazala “kako se dostojanstveno predstavljaju Bošnjaci”, te da se njenom smenom “nacionalni interesi podređuju partijskim”.

Za Slatinu, specijalistu opšte medicine iz Priboja, kandidata Sandžačke demokratske partije, glasao je 21 većnik, sedam je bilo protiv, a isto toliko odsutno.

Većnici Stranke pravde i pomirenja istakli su da nova koalicija nije predstavila viziju i program rada BNV u narednom periodu, te da javnosti nije predočena biografija Slatine i da mu je “jedina kvalifikacija za predsednika to što je iz Priboja”.

Iz SDP-a su odgovorili da Slatina ima bogato upravljačko iskustvo, da je bio odbornik u Skupštini Priboja i član Opštinskog veća, te da se njegovim izborom “otklanja nepravda prema Bošnjacima Limske doline”.

Slatina je u obraćanju većnicima poručio da BNV njegovim izborom nije postalo Vijeće niti jedne stranke, te da političke razlike treba rešavati u lokalnim parlamentima i republičkoj skupštini.

“Naša zajednica bogata je kulturom, verskom tradicijom i istorijom. Kao predsednik posvetiću se promovisanju i očuvanju tih vrednosti, a posebno zaštiti prava bošnjaka u Srbiji. Naša misija je da naš glas bude saslušan, prava budu poštovana, a kultura prepoznata i cenjena. Pred nama su i mnogi izazovi, ali sam siguran da ćemo ih zajedničkim naporima, solidarnošću i odlučnošću prevazići. Pozivam vas na konsenzus i dogovor”, rekao je Slatina.

On je pozvao sve bošnjačke intelektualce da svojim iskustvom, predlozima, idejama i konstruktivnim kritikama doprinesu radu Vijeća.

Sa mesta potpredsednika BNV smenjeni su Edin Numanović i Mustafa Fetić, kadrovi SPP-a, a na njihova mesta izabrane Samira Ćosović i Sanela Međedović iz SDP-a.

Na potpredsedničkim pozicijama ostali su kadrovi SDA Sandžaka Sead Šemsović i Jasmina Curić.

Za predsednika Izvršnog odbora izabran je Fuad Baćićanin, potpredsednicu Fatima Kriještorac, a članove tog tela Mirzet Bojadžić, Elvis Banjica, Muhedin Fijuljanin, Adnan Bjelak i Denis Martinović.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime