26/04/2024
3.6 C
Novi Pazar

Bivši Visoki predstavnik za BiH: Incko održao obećanje dato majkama Strebrenice

IZVOR:Beta

Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) izrazio je duboko poštovanje prema odlazećem visokom predstavniku Valentinu Incku (Inzko) zbog njegove odluke da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i zločina protiv čovečnosti i dodao da je Incko održao obećanje dato majkama Srebrenice.

“Incko je održao obećanje koje je dao majkama Srebrenice donevši odluku kojom se sankcioniše glorifikacija i veličanje osudjenih ratnih zločinaca”, rekao je Švarc-Šiling za Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

Bivši Visoki predstavnik za BiH je rekao da od istine ne sme niko da se udaljava jer to” pre ili kasnije vodi nastavku širenja laži i na to bi aktivni političari stalno morali da misle”.

Švarc-Šiling je dodao da se na kraju svako sam mora pogledati u ogledalo i doneti odluku po svojoj savesti, istakavši da više nema “ni zakonskih ni moralnih opravdanja da se odgovorni političari i oni koji o zločinima sude i koji ih tumače, ne pridržavaju istine”.

“Okončanje ‘tobožnjih rešenja’ je tek početak i obaveza prema narednim generacijama kako bi pomirenje postalo moguće. To je istinski garant stabilne budućnosti Bosne i Hercegovine”, zaključio je bivši visoki predstavnik, komentarišući donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida koji je doneo Incko, čiji mandat ističe 30. jula.

Incka od 1. avgusta menja Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime