29/04/2024
10.4 C
Novi Pazar

Novi Pazar danas: Bajramom se obilaze svi

Kod vjernika islamske vjere umjesto termina za smrt koristi se preseljenje. Kada neko umre, muslimani kažu da je taj neko preselio i tako je bol manja, tuga blaža i vjera da će se opet sresti voljena osoba koja je preselila je jača.

IZVOR:TAKT

Upravo zbog toga se bajramima, posebnim prilikama, posjećuje mezarje onih koji su preselili. Jer oni nisu nestali, oni su samo promijenili mjesto stanovanja na ovom svijetu.

Prije bajrama, običaj je da se mezarje svojih bližih sredi, možda i neka ruža posadi, kamen se očisti od prašine i slova se obnove ako su nestala, da se vidi ko je ne tom mjestu nastanjen.

Za dan bajrama muški dio porodice, nakon bajram namaza, obilazi mezarja i na taj način, pored dijeljenja bajramskih trenutaka sa onima koji su preselili, pričaju svojoj djeci o članovima porodice koji su u tim mezarima. Prisjećaju se lijepih trenutaka provedenih sa njima i bajrama koje su zajedno dijelili.

Eto to je još jedan poseban trenutak u Novom Pazaru koji se mora doživjeti i nakon kojeg se bajram nastavlja uz druženje, obilaženje, kahvu i slatko.

Bajram mubarek olsun od redakcije TAKT.info!

Na sljedećem linku pogledajte današnje fotografije našeg reportera Elmedina Hajrovića!

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1001218007967918&set=pcb.1001220104634375

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime