29/04/2024
12.4 C
Novi Pazar

Dnevnik ratnih dana: Pregovori, pregovori – dokle tako?

Ermir Pilav pisao je dnevnik tokom rata i zabilježio sve trenutke koje je prolazio sa svojom porodicom od prvog do posljednjeg dana. Čuvajući život svoje ćerke, koja je tada imala skoro godinu dana, razmišljao je da mora pisati, da bi, ako bi se bilo šta dogodilo, dnevnik ostao kao njegov govor upravo njoj. Dijelimo sa vama dijelove iz ratnog dnevnika.

18.03.’93. godine ratne, četvrtak

Dan prokleto opasan i težak. Jutros u 4:45 leševi su počeli razvaljivati cijeli grad. Doduše, grad je već odavno razvaljen, a oni ubijaju, masakriraju i sakate naše sugrađane.

Tri dana do proljeća, do najljepšeg godišnjeg doba, a šest dana je ostalo do ramazanskog bajrama. Tad će biti pravi pakao. Tad će se trebati dobro sačuvati. A danas počinju opet pregovori u Njujorku.

Pregovori, pregovori, pregovori… Dokle tako?

Aljo će potpisati plan a Rašo neće. Ništa onda? Ne smije im niko ništa, a oni će i dalje da nas ubijaju..

Dio iz dnevnika Ermira Pilava koji je pisao u toku rata u Bosni 1993. godine.

Ja sam došao sa Breke sav napet kao struna, i to po najgorem granatiranju. Sav sam se preznojio, više od straha i muke nego od vožnje bicikla…

Senada je zajedno sa Adom provela cijelo prijepodne u špajzu. Bilo je pravo gusto. I sada dok ovo pišem iznad zgrade zvižde projektili, ne prestaju cijeli dan…

Sada je 18:45, Ada spava, Senada pere veš u banji, a ja se spremam da saslušam vijesti pa da se fatam kreveta.

Tako će brže proći 349. dan krvavog pira u Sarajevu i Bosni…

Na dnevniku su javili da je danas u Sarajevu poginulo 14 osoba, a ranjeno 174 osobe.


Ermir Pilav imao je 26 godina kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu u kojoj je počinjen genocid nad Bošnjacima. Nakon Elektrotehničke škole odmah je odslužio vojni rok i zaposlio se u JNA. Međutim, kada je počeo rat, Ermir je prešao u Armiju BiH i tako ostao bez ikakvih finansija kao i svi koji su tada isto učinili. Bio je u 105. motorizovanoj brigadi BiH i vrlo brzo postao komandir čete. Kao komandir koji je vodio svoju četu nije bilo ni jednog šehida.

Na fotografiji je Ermir koji je tokom rata pisao dnevnik.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime