29/04/2024
11.3 C
Novi Pazar

Šarenkapić dobitnik nagrade “Stjepan Gulin”

Novopazarski pesnik, prozaik i izdavač Šaban Šarenkapić dobitnik je ovogodišnje pesničke nagrade “Stjepan Gulin” za najnoviju zbirku “Kuća Jasina”, saznaje portal Free media.

Dodelom “Stjepana Gulina”, pre dva dana u Šibeniku, završen je međunarodni festival savremene svetske književnosti ‘Škure – Šibenske književne ure’, koji se u tom gradu održava od 2021. godine.

Hrvatski mediji prenose da je Šarenkapić bio oduševljen ovim priznanjem.

“Prvi put sam u Šibeniku i zaista mi je drago što sam dobio “Stjepana Gulina”. Osetio sam njegovu poeziju i tu njegovu nit. I sad kad gledam, uticao je na mene. Jer biti takav lirik u malom gradu je vrlo teško. Ali, mali gradovi će pobediti ove megalomanske ljudske globalne gradove, zato što postoje takvi pesnici”, rekao je Šarenkapić.

Jedna od članica žirija, uz Dortu Jagić i Vladimira Arsenića, bila je i Đurđica Čilić, koja je kazala da Šarenkapić predstavlja “svojevrsni kreativni incident”, ali u pozitivnom smislu.

“Njegova poezija kombinuje sandžačku usmenu tradiciju i najbolje nasleđe savremene poljske poezije Zbignjeva Herberta i Vislave Šimborske. Pesnikova uronjenost u sinhroniju regije kroz posvete koleginicama i kolegama, autoironijski otklon i sklonost humoru, i konačno pesnikova autorska i životna zrelost iskazana kroz precizne stihove, bili su dovoljni da se žiri jednoglasno odluči za ‘Kuću Jasina’”, kazala je Čilić.

Nagrada se, kao i prethodnih godina, sastoji od diplome i 2.000 evra.

Šarenkapić je rođen 1956. godine u Novom Pazaru. Osnivač je “Kulturnog centra DamaD”, pokretač književnog časopisa “Mak” i magazine “Has”. Član je Udruženja pisaca BiH. Živi u Sarajevu i Novom Pazaru. Objavio je više knjiga poezije i proze. Za knjigu “Mazija” dobio je nagradu “Ćamil Sijarić” 2009. godine na konkursu Izdavačke kuće “Zalihica” iz Sarajeva.

Podsjećamo da je književnik Šaban Šarenkapić nedavno dao intervju za naš medij. Cijeli intervju pročitajte klikom na link https://taktinfo.rs/2023/09/01/sarenkapic-bez-knjige-znanja-i-umjetnosti-nema-slobode-2/

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime