29/04/2024
19.2 C
Novi Pazar

Milićević: Regionalna deponija neće biti u Milatkoviću

Regionalna deponija za Novi Pazar, Rašku i Tutin, čija je izgradnja bila planirana u selu Milatkoviće, se definitivno neće graditi na tom mestu, najavio je pomoćnik predsednika Opštine Raška Darko Milićević.

On je za televiziju Kopernikus rekao da je to zaključeno na osnovu elaborata procene lokacija, prema kojem Milatkoviće nije pogodno mesto za takvu namenu.

“Stav Opštine Raške i Srpske napredne stranke, koja je na vlasti, je da deponije u Mesnoj zajednici Milatkoviće neće da bude i to znaju naši građani. Stručni ljudi koji su vršili procenu lokacija su zaključili da je najpovoljnija lokacija Golo Brdo, koje se nalazi prema Tutinu. To je trenutno nesanitarna deponija koju koristi Novi Pazar, plan je da se radi projekat za sanaciju te deponije, a nakon toga da se nastave radovi da to bude regionalni centar za tretiranje otpada”, poručio je Milićević.

Komentar odluke lokalne samouprave Raška da regionalna deponija neće biti formirana na njihovoj teritoriji, kao i šta će biti sa tim projektom, do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da dobijemo u Javnom komunalnom preduzeću “Gradska čistoća”.

Za izradu projekta nove regionalne deponije Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo je 20 miliona dinara, a u planu je bilo da se ceo proces realizuje u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Skupština Novog Pazara je u maju 2022. godine usvojila odluku o uspostavljanju saradnje sa Raškom i Tutinom u oblasti upravljanja otpadom i osnivanju zajedničkog preduzeća koje će se time baviti.

Grupa građana iz Raške je prethodnih meseci pokrenula inicijativu za poništavanje odluke o izgradnji Regionalne deponije smatrajući je ekološki neprihvatljivom.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime